
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Dr Δημήτριος Γ. Κωσταρέλος
F.E.B. ORL-HNS
Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ απο την UEMS
ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΜΟΥΖΑΚΙ-ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ
2441065005
6974337833
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΙΛΙΓΓΟΥ//
Ο ίλιγγος αποτελεί ένα σύμπτωμα που συνοδεύει τις περισσότερες παθήσεις που αφορούν στο σύστημα της ισορροπίας. Ορίζεται ως αίσθηση περιστροφής του ίδιου του ασθενούς ή του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Η αίσθηση αυτή μπορεί να έχει περιστροφικό ή κατακόρυφο χαρακτήρα ενώ συχνά συνυπάρχει τάση για έμετο. Το γεγονός οτι ίλιγγος αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης του συστήματος ισορροπίας και όχι νόσο, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των επιμέρους τμημάτων του συστήματος αυτού (λαβύρινθος, εγκεφαλικό στέλεχος, νωτιαίαος μυελός), καθιστά αναγκαία τη διερεύνησή του σε κάθε περίπτωση. Η ταξινόμηση του ιλίγγου σε περιφερικό(πάθηση του λαβυρινθου, αιθουσαίου νευρου) και σε κεντρικό (εγκεφαλικό στέλεχος) είναι σημαντική για την καθοδήγηση και τη θεραπεία της εκάστοτε πάθησης. Παρακάτω αναφέρονται οι επιμέρους εξετάσεις για τον ίλιγγο που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.


ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΙΛΙΓΓΟΥ|
Μετά τη λήψη του ιστορικού και την πλήρη ΩΡΛ εξέταση, ακολουθούν οι δοκιμασίες που έχουν σαν στόχο την μελέτη του ιλίγγου αξιολογώντας διαφορες παραμέτρους όπως η κατάσταση ηρεμίας, η κίνηση της κεφαλής ή ολόκληρου το σώματος σε ορισμένους άξονες κ.α.. Σε κάποιες περιπτώσεις επιδιώκεται η έκλυση των συμπτωμάτων με ειδικούς χειρισμούς για τη διάγνωση παθήσεων όπως ο καλοήθης ίλιγγος θέσης.



ΒΙΝΤΕΟΝΥΣΤΑΓΜΟΓΡΑΦΙΑ - eHIT|
Αποτελεί την αντικειμενικότερη μέθοδο αξιολόγησης της κατάστασης του λαβυρίνθου του έσω ωτός, Καταγράφονται με ειδική μάσκα και λογισμικό οι κινήσεις των ματιών του ασθενούς με ίλιγγο (νυσταγμικές κινήσεις των οφθαλμών) και τα γραφήματα που προκύπτουν δίνουν πληροφορίες για το αν υπολειτουργεί ο λαβύρινθος και σε ποιο βαθμό. Αποτελεί εξέλιξη της ηλεκτροονυσταγμογραφίας σε πολλά επίπεδα, όπως η αξιοπιστία, ο χρόνος εξέτασης και η άνεση του ασθενούς. Η μέθοδος έχει πολλές παραλλαγές και στάδια, ανάλογα με την κάθε κλινική περίπτωση. Η σημασία της συγκεκριμένης εξέτασης εντοπίζεται στο οτι βοηθά στην διάκριση μεταξύ ιλίγγου περιφερικής και κεντρικής αιτιολογίας, όπως περιγράφηκαν πιο πάνω αλλά και στη διάγνωση συνδρόμων ιλίγγου (Meniere, αιθουσαία νευρωνίτιδα κ.α.)
ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΩΤΟΛΙΘΩΝ|
Σε περιπτώσεις Καλοήθους Ιλίγγου Θέσεως, υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης συγκεκριμένων χειρισμών της κεφαλής και του σώματος ώστε να επανατοποθετηθούν οι ωτόλιθοι ( η εκτόπισή τους είναι η συνηθέστερη αιτία ιλίγγου θέσεως) στην αρχική τους ανατομική θέση. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να συνεχιστούν και κατ'οίκον απο τον ίδιο τον ασθενή. Παρατηρείται σημαντικά υψηλό ποσοστό βελτίωσης των συμπτωμάτων ιλίγγου, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των χειρισμών. Ενδεχομένως να χρειαστεί η επανάληψή τους για καλύτερα αποτελέσματα.