

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
Dr Δημήτριος Γ. Κωσταρέλος
F.E.B. ORL-HNS
Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ απο την UEMS
ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΜΟΥΖΑΚΙ-ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ
2441065005
6974337833
ΒΡΑΓΧΟΣ ΦΩΝΗΣ
Το βράγχος φωνής (βραχνάδα) αποτελεί σύμπτωμα που σχετίζεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις του λάρυγγος και όταν αυτές επηρεάζουν:
1. το βλεννογόνο του λάρυγγα
2. το εύρος του αυλού του οργάνου κα τέλος
3. την κινητικότητα του λάρυγγα, κυρίως οσο αφορά στην δόνηση των φωνητικών χορδών.
Ως σύμπτωμα, το βράγχος φωνής μπορεί να έχει βραχεία διάρκεια (ολίγων ημερών) έως χρόνια (πέραν των τριών μηνών), ανάλογα με την υποκείμενη νόσο που το προκαλεί. Επίσης, με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος έναρξης, δηλαδή εάν το βράγχος ξεκίνησε απότομα ή πιο σταδιακά.
Είναι προς όφελος των ασθενών με βράγχος φωνής να εξετάζονται το συντομότερο από είδικό ωτορινολαρυγγολόγο, μια και ένα φαινομενικά αθώο σύμπτωμα σαν κι αυτό μπορεί να υποκρύπτει μια σοβαρή παθολογική κατάσταση.
Συνήθεις Αιτίες Βράγχους Φωνής
Αδρά, μπορούμε να κατάξουμε τις συνηθέστερες αιτίες βράγχους φωνής στις εξής κατηγορίες
-
Φλεγμονές (οξείες ή χρόνιες) στην περιοχή του λάρυγγα ή αλλεργία
-
Καλοήθεις εξεργασίες (πολύποδες, θηλώματα) ή τραυματισμοί (αιματώματα)
-
Κακοήθεις εξεργασίες (καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων κ.α)
-
Διαταραχές νεύρωσης διαφόρων μυικών ομάδων (παραλύσεις - παρέσεις φωνητικών χορδών)
1. Φλεγμονές λάρυγγος
Οξείες φλεγμονές λάρυγγος (λαρυγγίτιδες) μπορούν να επισυμβούν είτε ως επακόλουθα ιογενών λοίμωξεων ανωτέρου αναπνευστικού (πχ κοινό κρυολόγημα) είτε ως οξύς ερεθισμός μετά από έκθεση σε επιβλαβείς πτητικές ουσίες (π.χ. καθαριστικά). Μικροβιακός παράγοντας ανιχνεύεται σε μικρότερο ποσοστό περισταστικών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας στα παιδιά, η οποία εκδηλώνεται με αλλοιωμένο κλάμα και υλακώδη βήχα (θυμίζει κραυγή φώκιας). Η ιογενής λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα (croup) αποτελεί δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση και χρειάζεται άμεση χορήγηση κορτικοστεροειδών για την αποφυγή δύσπνοιας.
Η επιγλωττίτιδα στα παιδιά, αν και δεν προκαλεί τυπικά βράγχος φωνής, εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, συριγμό (σφύριγμα κατά την αναπνοή) και φωνή "καυτής πατάτας". Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο! Υπευθυνος μικροοργανισμός είναι ο Αιμόφιλος της Ινφλουέντζας και απαιτείται αντιμικροβιακή και αποιδηματική αγωγή.
Σε γενικές γραμμές, στις ήπιες περιπτώσεις οξείας λαρυγγίτιδας απαιτείται κατά κύριο λόγο υποστηρικτική αγωγή, καλή ενυδάτωση, καλά αεριζόμενο περιβάλλον και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτική αγωγή. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα θα πρέπει να χορηγηθούν και κορτικοστεροειδή. Επίσης, βοηθούν οι εισπνοές υδρατμών, ενδεχομένως με προσθήκη ευκαλυπτόλης, καθώς και η αποφυγή καταπόνησης της φωνής. Τέλος απαιτείται υψηλός δείκτης εγρήγορσης για τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων, ειδικά σε παιδιά και βρέφη.
Η αλλεργική αντίδραση αποτελεί ένα μη λοιμώδες αίτιο βραχνάδας που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε επείγουσα βάση.
Θυμηθείτε : Βραχνάδα με συριγμό ή δύσπνοια θα πρέπει να διερευνάται άμεσα από ειδικό ΩΡΛ.
Ο όρος χρονια λαρυγγιτιδα δεν είναι δόκιμος. Αντ 'αυτού χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική ο όρος παχυλαρυγγίτιδα, που περιγράφει την χρόνια αλλοίωση με χαρακτήρες πάχυνσης και σκλήρυνσης του λαρυγγικού βλεννογόνου. Βραχνάδα στην περίπτωση αυτή παρατηρείται όταν αλλοιωθεί ο βλεννογόνος των φωνητικών χορδών. Σε περιπτώσεις που η βλάβη εντοπίζεται και σε άλλα σημεία του λάρυγγος μπορεί να αναφερθεί χρόνιος ερεθιστικός (μη παραγωγικός) βήχας ή/και αίσθημα ξένου σώματος στο λάρυγγα.
Η συνηθέστερη αιτία παχυλαρυγγίτιδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (άνοδος γαστρικών οξέων από στο στομάχι προς το λάρυγγα και το φάρυγγα). Τελευταία, αναφέρεται και ο όρος "λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση" ως παραλλαγή της κλασσική ΓΟΠ, με το γνώρισμα ότι απουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό τα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου. Η αντιμετώπιση αυτών των παθολογικών οντοτήτων συνιστάται στην χορήγηση ειδικής θεραπείας (αναστολείς πρωτονίων) για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.
Άλλες, σπανιότερες αιτίες στην κατηγορία των χρόνιων φλεγμονών λάρυγγος είναι κοκκιωματώδεις νόσοι, αυτοάνοσες αρθρίτιδες πολυχονδρίτιδες, εξωπνευμονική φυματίωση,αμυλοείδωση κ.α.
2.Καλοήθεις Λάρυγγα και Βράγχος Φωνής
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.